sobota 23. decembra 2017

Temná dcéra - Recenzia

Anotácia: Rozprávačka tohto surovo úprimného príbehu je štyridsaťsedemročná Leda, profesorka angličtiny na univerzite vo Florencii. Keď jej dcéry odídu za svojím otcom do Kanady, očakáva, že sa bude cítiť osamelá a opustená. Na svoje vlastné prekvapenie však cíti len úľavu, akoby sa oslobopdila od veľkej ťažoby.
Rozhodne sa zájsť na dovolenku k moru do malého prímorského mestečka na juhu Talianska. Na pláži ju zaujme mladá matka Nina obklopená množstvom neapolských príbuzných a pripomenie jej časy, keď sa aj ona cítila absolútne pohltená starostlivosťou o deti. Séria zdanlivo bezvýznamných udalostí však Ledu vráti späť k znepokojivým spomienkam a príbeh o príjemnom návrate k vlastnému životu sa stáva ostrou konfrontáciou s minulosťou.

*** 

Už dávnejšie som písala recenziu na Geniálnu priateľku. Elenu Ferrante mám veľmi rada, pretože píše veľmi sviežo, jej štýl nie je náročný, ale zároveň v sebe skrýva akúsi hlbšiu pointu.

Niekde som čítala, že táto kniha bola ešte pred Neapolskou ságou. Musím povedať, že túto som si akoby zamilovala trošku viac. Neviem, či to bolo tým, že mi hlavná hrdinka bola extrémne sympatická, alebo skrátka už len kvôli tomu, že bola "uletená", milovala svoje deti, chcela byť lepšou matkou a aj keď sa stala matkou, stále mala v sebe takú neskrotnú mladosť, ktorá mala chuť sa búriť.

Príbeh má necelých 200 strán, ale zamilovala som si ho od prvej strany. Hlavnými témami tejto knihy boli rodina, respektíve vzťah matky voči svojim deťom, chuť po slobode, nadväzovanie vzťahov, "stváranie" hlúpostí, ktoré nemali nič spoločné s vekom, v ktorom bola hlavná hrdinka.

Taliansko, Neapol, Taliani, ich vyjadrovanie neskutočne ľúbim, a preto veľmi ľúbim knihy Eleny Ferrante. Nie sú náročné, ale sú prudko čitateľné a ručím vám za to, že nebudete sa vedieť odpútať od tejto knihy.

Keďže má kniha málo strán, nechcem veľa o nej hovoriť, aby som vám nevyzradila dej. Jediné, čo vám môžem povedať je to, že táto kniha sa vám bude páčiť. Budete prežívať "druhú mladosť" s hlavnou hrdinkou, budete jej chcieť miestami otrieskať hlavu, streliť facku a povedať jej: "Preboha, si ty normálna?" Ale na druhú stranu, budú tu momenty, keď budete spoznávať rôzne typy osôb, charakterov, cez rozprávanie hlavnej postavy spoznáte aj jej dcéry, muža, ľudí, ktorí ovplyvnili jej život, túžbu po slobode, po spoznávaní, túžbu robiť rôzne "bláznovstvá".

Táto kniha má všetko, čo od Eleny môžete očakávať. Napätie, lásku, záhadu, krásne prostredie, rôzne charaktery. Toto všetko do seba pekne zapadá a vytvára tak dokonalý celok, ktorý je stvorený na to, aby bol čítaný a milovaný.

Rozporuplné pocity, ostrá pravda, silný príbeh o nádeji, nespútaných túžbach, dobrodružstve, láske ako takej, vás pohladia po duši. Budete mať chuť prežívať všetky tieto momenty s Ledou, Ninou, všetkými postavami. Budete ich milovať, nenávidieť, snažiť sa im pomôcť, alebo ich budete chcieť úplne zmeniť.

Ak ste Elenu ešte nečítali, musíte to napraviť, pretože je to autorka, ktorá aj vulgarizmy vie použiť elegantne!

>Sima<

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára