sobota 29. apríla 2017

Geniálna priateľka - Recenzia

Anotácia: Neapol na konci päťdesiatych rokov. Dve dievčatá vyrastajú vo svete chudoby a násilia, v uzavretom vesmíre, v ktorom je nutné prispôsobiť sa, dodržiavať pravidlá a zvyky, byť ako ostatní. Dve dievčatá, od začiatku iné, k sebe nachádzajú cestu, až sa stanú neoddeliteľnými.
Elena je pekná a svetlovlasá. Učí sa, snaží sa každému vyhovieť, splniť, čo sa od nej čaká. Rebelantská Lila je tmavá, zlá, ale nesmierne bystrá.. priam geniálna. Nebojí sa nikoho a ničoho. Zo školy však odchádza pomáhať otcovi a bratovi v obuvníckej dielni. Naopak, Elena, ktorú podporuje učiteľka, pokračuje v štúdiu na gymnáziu ako deti z bohatších rodín, ktorých rodičia si to môžu dovoliť.

***

Buď som precitlivelá, alebo čítam iba samé skvelé knihy. Ako inak, aj táto recenzia bude opäť pozitívna. Na jednej strane som rada, že čítam knihy, ktoré sa mi páčia, o ktorých musím rozmýšľať, diskutovať. Na druhej strane je občas dobré si prečítať nejakú zlú knihu. Veď ku mne sa to ešte dostaví. A tak teraz už po nudnom
úvode idem na to, aby som vám aspoň trošku priblížila knihu Geniálna priateľka.

Bolo to, akoby nejaká čierna mágia menila radosť jednej na bolesť druhej. 


Geniálna priateľka sa stala pre mňa jednou z najlepších kníh, ktoré som čítala. Zamilovala som sa do nej. Do štýlu písania, do príbehu, do hlavných postáv, do Talianska, Neapolu, skrátka do každej jednej sekundy, stránky tohto úžasného dobrodružstva.

Obálka:
Obálka nie je škaredá, ale zároveň nie je tým typom obálky, pri ktorom by sa mi vyrazil dych a musela by som si ju kúpiť v kníhkupectve. Je jednoduchá, má svoje tajomno a žena na nej je krásna, čiže preto táto obálka vo vás evokuje jednoduchosť a zároveň krásu.

Prostredie:
Milujem Taliansko, taliančinu, spôsob ako sa ľudia v Taliansku vyjadrujú, ako ich prostredie dotvára. Hlavne z tohto dôvodu som si Neapol zamilovala. Nebolo to iba prostredie intríg, zla, chudoby, bohatstva, ale aj prostredie, ktoré malo hlavne svoju históriu a svoju dušu.

"Ďakujem, ale v istom momente sa školy skončia."

"Pre teba nie: ty si moja geniálna priateľka, musíš sa stať najlepšou zo všetkých mužov aj žien."


Postavy a príbeh:
Začnem asi Elenou, ktorá nám rozpráva príbeh. Je to mladé dievčatko, ktoré sa postupom času mení na dospelú ženu. Vždy chcela byť priateľkou, ktorú bude Lila milovať. Vždy všetko, čo Lila vymyslela, robila s detskou oddanosťou a láskou k svojej priateľke.
Lila bola dosť drzá, násilná a v úplnom kontraste s úprimnou, vždy opatrnou Elenou. Lila, aj keď nebola prototypom dokonalej ženy, mala svoju charizmu.
Medzi dvoma dievčatami môžeme vidieť rivalitu. Keď sa jednej podarilo niečo, druhá to automaticky musela mať, skúsiť. Vidíme úplne rovnaký typ priateľstva, aký je aj v dnešnej dobe. Okolnosti, situácie, rodina nás ovplyvňujú, dotvárajú náš svet, ale predsa tie vlastnosti sa nemenia. Vždy tu bude závisť, radosť, šťastie, predbiehanie sa v tom, ktorá bola/bude lepšia, násilie, tvrdá výchova rodičov, tvrdý život.
Dokonale vidíme, že prostredie a násilie, ktorého svedkami boli, ich dotváralo, menilo ich názory, myšlienky a ich osobnosť.
Vidíme rôzne príbehy lások, lások, ktoré sú dobré, zlé. Buď milujú, alebo nie.
Prvé skúsenosti, prvé bozky, prvé lásky, svadby, smrť v okolí, násilie, pýcha. Všetko na ich dve detské duše vplývalo a formovalo ich povahu, zmýšľanie.

Ale v tú silvestrovskú noc prvýkrát vnímala prítomnosť neznámych entít, ktoré drobia tvár zeme, a odhaľujú tým jej desivú podstatu.


Páči sa mi, že kniha je chronologicky usporiadaná. Vidíme evolúciu dvoch dievčat, ktoré si k sebe hľadali cestu, robili si navzájom zle, prekonávali svoj strach, až po dve krásne mladé ženy, ktoré lákali mužov a okolie svojou krásou.
Taktiež vidíme aj osudy ďalších postáv, ktoré sa prepletajú v istom okamihu so životmi týchto dvoch priateliek. Zamilovala som si postavy, ktoré boli zlé, ktoré boli dobré, pretože každá z postáv mala svoje určité čaro, ktoré vás nútilo si k tejto osobe vytvoriť vzťah.
Nedá sa povedať, že by som nenávidela nejakú z postáv, pretože autorka skvelo vykreslila kladné aj záporné postavy a zároveň zdôraznila, že aj záporné postavy majú svoje kladné vlastnosti a každá postava koná prostredníctvom pudov a podľa toho, akú mala výchovu.
V tomto príbehu sa stane snáď všetko, čo sa stalo, čo sa deje v dobe, vo svete. Za krátky úsek života, ktorý sme si mohli prečítať v tejto knihe, sme prežili s hlavnými hrdinkami každú prehru, každú výhru, každú bolesť a každú radosť.

Chcela som vzbudiť jej zvedavosť, aby si želala zúčastniť sa na tomto mojom dobrodružstve aspoň zvonka, aby cítila, že niečo zo mňa stráca, tak ako som sa vždy bála ja, že stratím niečo z nej. 



Štýl písania:
Štýl bol veľmi ľahký. Kniha sa veľmi rýchlo čítala, ani som nevedela ako a už som bola na konci. Najprv sa mi zdal štýl dosť jednoduchý, ale ako rástli dievčatá, tak aj štýl sa menil. Akoby aj vyjadrovanie hlavnej hrdinky sa menilo spolu s knihou. Tá kniha akoby sa vžila s postavami, prostredím. Hlavne kvôli tomu som si túto knihu zamilovala. A nemôžem sa dočkať pokračovania.

Kniha si ma získala a rovnako si myslím, že si získa aj vás. Nie som prvá, ale ani posledná, čo túto knihu miluje. Som veľký milovník príbehov, ktoré sa vlečú a vlečú. Mám pocit, že v takom príbehu je potrebné, aby čitateľ bol aktívny, aby pozorne čítal, aby mu nič neušlo. Ak sa vám táto kniha páčila, aspoň z časti ako mne, tak nám dajte určite vedieť.

>Sima<

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára